5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu uyarınca;
Yıllık Enerji Tüketimi 1.000 tep ve üzeri olan Endüstriyel İşletmeler,
Yıllık Enerji Tüketimi 250 tep ve üzeri veya Toplam İnşaat Alanı 10.000 m² ve üzeri olan Kamu Binaları,
Yıllık Enerji Tüketimi 500 tep ve üzeri veya Toplam İnşaat Alanı 20.000 m² ve üzeri olan Ticari ve Hizmet Bina Sahipleri ve/veya Yönetimleri,
Kurulu Gücü 100 MW ve üzeri olan Elektrik Üretim Tesisleri,
Bölgesinde faal durumda en az elli işletme bulunan Organize Sanayi Bölgeleri,
Enver Portalına kayıt olmalı ve enerji tüketim bildiriminde bulunmalıdır.
Yetkili kişi: Bina, endüstriyel işletme, elektrik üretim tesisi ve organize sanayi bölgeleri adına Enerji Verimliliği Yazılımında kayıt oluşturacak ve bilgi girecek olan kişidir. Yetkili kişi, sadece kurumun yöneticilerinden veya kurum çalışanlarından biri olabilir. Yetkili kişi aynı zamanda enerji yöneticiliği görevini de üstlenebilir. Ancak yetki belgesini sisteme yüklemek, enerji yöneticisi görevlendirmek anlamına gelmemektedir. Kayıt onaylandıktan sonra yetkili kişi sistem üzerinden enerji yöneticisine görevlendirme talebi gönderebilir ve enerji yöneticisi de kendisine gelen talebi onayladığında enerji yöneticiliği görevini üstlenmiş olur.
Enerji yöneticisi, yetkili kişi tarafından görevlendirilir. Yetkili kişinin tanımladığı kurumun tanım bilgileri Bakanlık tarafından onayladıktan sonra yetkili kişi, orta menüde yer alan “Enerji Yöneticisi İşlemleri” sekmesini kullanarak enerji yöneticisine görevlendirme talebi gönderir. Enerji yöneticisi, kendisine gelen görevlendirme talebini sol menüde yer alan “ Gelen Enerji Yöneticiliği Talepleri” sekmesini kullanarak onaylayınca enerji yöneticisi görevlendirilmesi tamamlanır. Yetkili kişinin aynı zamanda enerji yöneticisi olması durumunda kendisine görevlendirme talebi göndermesi ve bu talebi kabul etmesi gerekir.
Enerji yöneticisi görevlendirme talebi Bakanlık tarafından onaylanmaz. Görevlendirilen enerji yöneticisi kendi e-devlet hesabı ile sisteme giriş yapmalı ve sol menüde yer alan “Gelen Enerji Yöneticiliği Talepleri” sekmesini kullanarak onay vermelidir.
Enerji verimliliği mevzuatı kapsamındaki; bina, endüstriyel işletme, elektrik üretim tesisi ve organize sanayi bölgeleri yönetimlerinin yetkilendirdiği kişi, kendi e-devlet hesabı ile Enerji Verimliliği Portalına giriş yaparak sistem üzerinden kayıt ve bildirim işlemlerini gerçekleştirir.
Sisteme giriş yapan kişi, yetkilisi olduğu bina, endüstriyel işletme, elektrik üretim tesisi ve organize sanayi bölgeleri için yeni kayıt oluşturmalı ve istenilen bilgileri girerek Bakanlık onayına göndermelidir. Yetkili kişi, yetkilisi olduğu kurumları tanımlarken yetki belgesini de mutlaka sisteme yüklemelidir (Sistemde yetki belgesi şablonu bulunmaktadır).
Hayır. Bir bina grubu veya kampüs/yerleşke içerisinde, birden fazla bağımsız binanın bulunması halinde, bağımsız binaların ayrı ayrı inşaat alanlarının toplamı, toplam inşaat alanı olarak kabul edilerek tek bir bina olarak sisteme girilmelidir.
Toplam İnşaat Alanı: Avlular, ışıklıklar, her nevi hava bacaları, saçaklar ve ısıtma veya soğutma yapılmayan alanlar hariç, bodrum kat, asma kat ve çatı arasında yer alan mekanlar ve ortak alanlar dahil olmak üzere, binanın inşa edilen bütün katlarını ve kapalı alanlarının metrekare cinsinden toplamıdır.
Enerji Verimliliği Portalı ile e-devlet bağlantısı ilk kez sağlandığından dolayı önceki yıllarda yapılan bildirimlere sistem üzerinden erişim sağlanamamaktadır. Bu nedenle 2023 yılından önce bildirimde bulunmuş olsanız dahi sistemde yeni kayıt oluşturmanız gerekmektedir. Daha önce bildirdiğiniz verileri de sistem üzerinden tekrar bildirebilirsiniz.
Sistemde bina, endüstriyel işletme, elektrik üretim tesisi ve organize sanayi bölgelerinden birini tanımladıktan sonra girdiğiniz verilerin Bakanlık tarafından onaylanmasını bekleyiniz. Tanım verileriniz Bakanlık tarafından onaylandıktan sonra gerekli diğer işlemleri yapabilirsiniz. Verilerinizin onaylanıp onaylanmadığını sistem üzerinden takip edebilirsiniz.
Bina/işletme/tesis/OSB kaydınız Bakanlık tarafından onaylandıktan sonra yıllık temel tüketim verilerinizi girebilir ve enerji yöneticisi görevlendirme işlemlerinizi yapabilirsiniz.
Hayır. Onaylanmış kayıtta güncelleme/değişiklik yapılamamaktadır. Ancak onay bekleyen ya da revizyon durumundaki kayıtlar üzerinde değişiklik yapılabilir. Onaylanmış kayıtlar üzerinde değişiklik yapabilmek için portal.bilgi@enerji.gov.tr e-posta adresine talebinizi iletmeniz gerekmektedir.
Girdiğiniz verilerin onay durumunda ‘revizyon istendi’ yazıyorsa verilerinizin Bakanlık tarafından incelendiği ancak hatalı ve eksik bulunduğu için onaylanmadığı anlamına gelmektedir. Lütfen girmiş olduğunu bilgileri kontrol edip düzelttikten sonra tekrar onaya gönderiniz.
Evet. Kendisine yetki verilen kişi, yetkili olduğunu gösteren belgeyi sisteme yükleyerek birden fazla sayıda bina, endüstriyel işletme, elektrik üretim tesisi ve organize sanayi bölgesi kaydı oluşturabilir.
Evet. Bir kişi hem enerji yöneticisi hem de kurum yetkilisi olabilir. Bu durumda, kişinin yetkili olduğu yerler ve enerji yöneticisi olduğu yerler sistemde ayrı ayrı listelenmektedir.
Enerji yöneticisi, sistemde tanımlı kurum yetkilisi tarafından kendisine yine sistem üzerinden iletilecek enerji yöneticiliği görevlendirme talebini onayladıktan sonra görevlendirildiği kurumun kaydına erişebilir ve gerekli tüm işlemleri kurum adına yapabilir.
Yetkili kişi değişikliği durumunda, yeni yetkili olması belirlenen kişi kendi e-devlet hesabı üzerinden sisteme giriş yaparak “Yetkili Değiştirme İşlemleri” sekmesinden yetkilisi olacağı kurumu aratarak kendi adına düzenlenmiş yetki belgesini sisteme yüklemelidir. Bakanlık onayından sonra yetkili kişi değişikliği gerçekleşir ve yeni yetkili kişi kayıt üzerinde işlem yapabilir. Ayrıca https://enerjiverimliligi.enerji.gov.tr/ sayfasında yer alan Kullanım Kılavuzunun 49. ve devamındaki sayfalarda yetki değişikliğinin nasıl yapılacağı anlatılmaktadır.
Yetkili kişi , “Enerji Yöneticisi İşlemleri” sekmesini kullanarak mevcut enerji yöneticiliği görevini sonlandırabilir. ve aynı sekmeyi kullanarak yeni enerji yöneticisi görevlendirme işlemi yapılabilir. Ayrıca Enerji Yöneticisi sol menüde yer alan "Enerji Yöneticiliğinden Ayrılma" sekmesini kullanarak enerji yöneticiliği görevinden ayrılabilir.
T.C. kimlik numaranız ile sertifika bilgilerinizin sisteme tanıtılması için aaydeniz@enerji.gov.tr adresine e-posta gönderiniz.
"Kapsam İçi" durumundaki kamu binalarının "Kamu Binalarında Enerji Tasarrufu" hedefi doğrultusunda "Enerji Verimliliği Önlemleri Formu" doldurması gereklidir. Ayrıca endüstriyel işletmeler temel tüketim verilerine ek olarak Bakanlık tarafından sistem üzerinde kendilerine tanımlanan sektörel kıyaslama formunu da doldurmalıdırlar. Kıyaslama formunu doldurması gereken kurumlar Bakanlık tarafından belirlenmektedir.
Kıyaslama formunu doldurabilmeniz için veri girişi yapmak istediğiniz yıla ait temel tüketim formunuzun onaylı durumda olması gerekir, lütfen kontrol ediniz. Temel tüketim formunuz onaylı ise ve tarafınıza kıyaslama formu tanımlanmışsa listeden ilgili yılı seçtikten sonra üst sekmede yer alan "kıyaslama formu" sekmesine tıklayarak kıyaslama formunu doldurabilirsiniz.
Mevzuat gereği yükümlü bulunan kurumlar bir önceki yıla ait enerji tüketim bildirimlerini "Temel Tüketim Formu" sekmesinden Mart ayı sonuna yapmalıdır.
Evet. Kapsam içi kamu binaları, kamu binalarında %30 enerji tasarruf hedefi kapsamında istenilen bilgileri “Enerji Verimliliği Önlemleri Formu (Kamu)” bölümünden girmelidir. Konu hakkında daha detaylı bilgi almak için referanstuketim@enerji.gov.tr adresine e-posta gönderebilirsiniz.
Kapsam durumu, mevzuatta belirlenen yükümlülüklere (enerji yöneticisi görevlendirme, yıllık enerji tüketim bildiriminde bulunma, ISO 50001, etüt gibi) haiz olup olmadığınızı göstermektedir. Kapsam durumunuzun belirlenebilmesi için “Temel Tüketim Formu” sekmesinden enerji tüketim bildiriminizi yapmış olmanız gerekmektedir. “Değerlendirme Aşamasında”, tüketim bildiriminizi henüz yapmadığınız için Bakanlığın henüz kurumunuzun yükümlülüğü hakkında karar vermediği anlamına gelmektedir. “Kapsam dışı”, kurumunuzun enerji verimliği mevzuatı çerçevesinde yükümlü olmadığını göstermektedir. “Kapsam içi”, kurumunuzun enerji verimliği mevzuatı çerçevesinde yükümlü olduğunu göstermektedir.
Hayır. Sistem üzerinde iletilen verilerin e-posta ile ya da fiziki evrak olarak Bakanlığımıza gönderilmesine gerek bulunmamaktadır.
Hayır. Enerji tüketim verileri bütün yılı kapsayan veriler olmalıdır. Yani sisteme girilecek enerji tüketim verileri, bir yılın 1 Ocak gününden aynı yılın 31 Aralık gününe kadar tüketilen enerji verilerini kapsamalıdır. Bu nedenle tam bir yıla ait olmayan veriler sisteme girilmemelidir.
https://enerjiverimliligi.enerji.gov.tr/ sayfasında Kullanım Kılavuzu sekmesi altında hem pdf formatında Kullanım Kılavuzu bulunmakta hem de videolar yer almaktadır.