Sıkça Sorulan Sorular

  1. Yetkili kişi kimdir?

    Yetkili kişi: Bina, endüstriyel işletme, elektrik üretim tesisi ve organize sanayi bölgeleri adına Enerji Verimliliği Yazılımına bilgi girecek olan kişidir. Yetkili kişi, kurumun yöneticilerinden veya kurum çalışanlarından biri olabilir. Yetkili kişi aynı zamanda enerji yöneticisi de olabilir. Ancak yetki belgesini sisteme yüklemek, enerji yöneticisi görevlendirmek değildir. Enerji yöneticisi, ayrıca sistem üzerinden yetkili kişi tarafından görevlendirilir.

  2. Enerji yöneticisi nasıl görevlendirilir?

    Enerji yöneticisi, yetkili kişi tarafından görevlendirilir. Yetkili kişinin tanımladığı kurumun tanım bilgileri Bakanlık tarafından onayladıktan sonra yetkili kişi, “Enerji Yöneticisi İşlemleri” sekmesini kullanarak enerji yöneticisine görevlendirme talebi gönderir. Enerji yöneticisi, kendisine gelen görevlendirme talebini sol menüde yer alan “Enerji Yöneticisi Talep İşlemleri” sekmesini kullanarak onaylayınca enerji yöneticisi görevlendirilmesi tamamlanır. Yetkili kişinin aynı zamanda enerji yöneticisi olması durumunda kendisine görevlendirme talebi göndermesi ve bu talebi kabul etmesi gerekir.

  3. Enerji yöneticisi görevlendirdim ancak “onay bekliyor” görünüyor. Ne zaman onaylanır?

    Enerji yöneticisi görevlendirme talebi Bakanlık tarafından onaylanmaz. Görevlendirilen enerji yöneticisi e-devlet hesabı ile sisteme giriş yapmalı ve sol menüde yer alan “Enerji Yöneticisi Talep İşlemleri” sekmesini kullanarak onay vermelidir.

  4. Aynı adreste veya kampüste/yerleşkede yer alan birden fazla binayı ayrı ayrı sisteme kaydetmeli miyim?

    Hayır. Bir bina grubu veya kampüs/yerleşke içerisinde, birden fazla bağımsız binanın bulunması halinde, bağımsız binaların ayrı ayrı inşaat alanlarının toplamı, toplam inşaat alanı olarak kabul edilerek tek bir bina olarak sisteme girilmelidir.

  5. Kimler e-devlet üzerinden giriş yapmalıdır?

    Enerji verimliliği mevzuatı kapsamındaki; bina, endüstriyel işletme, elektrik üretim tesisi ve organize sanayi bölgeleri yönetimlerinin yetkilendirdiği kişi, kendi e-devlet hesabı ile Enerji Verimliliği Portalına giriş yaparak sistem üzerinden kayıt ve bildirim işlemlerini gerçekleştirir.

  6. İlk defa e-devlet ile sisteme giriş yapan kişi öncelikle ne yapmalıdır?

    Sisteme giriş yapan kişi, yetkilisi olduğu bina, endüstriyel işletme, elektrik üretim tesisi ve organize sanayi bölgeleri için yeni kayıt oluşturmalı ve istenilen bilgileri girerek Bakanlık onayına göndermelidir. Yetkili kişi, yetkilisi olduğu kurumları tanımlarken yetki belgesini de mutlaka sisteme yüklemelidir (Sistemde yetki belgesi şablonu bulunmaktadır).

  7. Önceki yıllarda (2023 yılından önce) Bakanlığa bildirimde bulunmuştum. Yeni kayıt oluşturmam gerekiyor mu? Eski bildirimlerimi görebilecek miyim?

    Enerji Verimliliği Portalı ile e-devlet bağlantısı ilk kez sağlandığından dolayı önceki yıllarda yapılan bildirimlere sistem üzerinden erişim sağlanamamaktadır. Bu nedenle 2023 yılından önce bildirimde bulunmuş olsanız dahi sistemde yeni kayıt oluşturmanız gerekmektedir. Daha önce bildirdiğiniz verileri de sistem üzerinden tekrar bildirebilirsiniz.

  8. Yetkili olduğum kurumu tanımlayarak Bakanlığın onayına gönderdim. Sistemde başka işlem yapamıyorum. Şimdi ne yapmalıyım?

    Sistemde bina, endüstriyel işletme, elektrik üretim tesisi ve organize sanayi bölgelerinden birini tanımladıktan sonra girdiğiniz verilerin Bakanlık tarafından onaylanmasını bekleyiniz. Tanım verileriniz Bakanlık tarafından onaylandıktan sonra gerekli diğer işlemleri yapabilirsiniz. Verilerinizin onaylanıp onaylanmadığını sistem üzerinden takip edebilirsiniz.

  9. Bina/işletme/tesis kaydım onaylandıktan sonra ne yapmalıyım?

    Bina/işletme/tesis kaydınız Bakanlık tarafından onaylandıktan sonra yıllık temel tüketim verilerinizi girebilir ve enerji yöneticisi görevlendirme işlemlerinizi yapabilirsiniz.

  10. Onaylanmış kayıtta güncelleme/değişiklik yapabilir miyim?

    Hayır. Onaylanmış kayıtta güncelleme/değişiklik yapılamamaktadır. Ancak onay bekleyen ya da revizyon durumundaki kayıtlar üzerinde değişiklik yapılabilir. Onaylanmış kayıtlar üzerinde değişiklik yapabilmek için portal.bilgi@enerji.gov.tr e-posta adresine talebinizi iletmeniz gerekmektedir.

  11. Sisteme giriş yaparak verilerimi doldurdum ancak onay durumunda ‘revizyon istendi’ yazıyor. Ne yapmam lazım?

    Girdiğiniz verilerin onay durumunda ‘revizyon istendi’ yazıyorsa verilerinizin Bakanlık tarafından incelendiği ancak hatalı ve eksik bulunduğu için onaylanmadığı anlamına gelmektedir. Lütfen verilerinizi kontrol edip düzelttikten sonra tekrar onaya gönderiniz.

  12. Bir kişi, birden fazla kayıt oluşturabilir mi?

    Evet. Kendisine yetki verilen kişi, yetkili olduğunu gösteren belgeyi sisteme yükleyerek birden fazla sayıda bina, endüstriyel işletme, elektrik üretim tesisi ve organize sanayi bölgesi kaydı oluşturabilir.

  13. Bir kişi hem enerji yöneticisi hem de bir kurumun yetkili kişisi olabilir mi?

    Evet. Bir kişi hem enerji yöneticisi hem de kurum yetkilisi olabilir. Bu durumda, kişinin yetkili olduğu yerler ve enerji yöneticisi olduğu yerler sistemde ayrı ayrı listelenmektedir.

  14. Enerji yöneticisi görevlendirildiği kurum kaydına nasıl erişebilir?

    Enerji yöneticisi, sistemde tanımlı kurum yetkilisi tarafından kendisine yine sistem üzerinden iletilecek enerji yöneticiliği görevlendirme talebini onayladıktan sonra görevlendirildiği kurumun kaydına erişebilir ve gerekli tüm işlemleri kurum adına yapabilir.

  15. Yetkili kişi değişikliği durumunda ne yapmalıyım?

    Yetkili kişi değişikliği durumunda, yeni yetkili olması belirlenen kişi kendi e-devlet hesabı üzerinden sisteme giriş yaparak “Yetkili Değiştirme İşlemleri” sekmesinden yetkilisi olacağı kurumu bularak yetki belgesini sisteme yüklemelidir. Bakanlık onayından sonra yetkili kişi değişikliği gerçekleşir ve yeni yetkili kişi kayıt üzerinde işlem yapabilir.

  16. Enerji yöneticisinin görevden ayrılması ya da değişmesi durumunda ne yapılmalı?

    Hem yetkili kişi hem de enerji yöneticisi, “Enerji Yöneticisi İşlemleri” sekmesini kullanarak mevcut enerji yöneticiliği görevini sonlandırabilir. Daha sonra sistemde tanımlı bulunan yetkili kişi tarafından "Enerji Yöneticisi İşlemleri" sekmesi kullanılarak yeni enerji yöneticisi görevlendirme işlemi yapılabilir.

  17. Enerji yöneticisi sertifikam var ancak enerji yöneticisi bildirimi yaparken bilgilerim gelmiyor. Ne yapmalıyım?

    T.C. kimlik numaranız ile sertifika bilgilerinizin sisteme tanıtılması için 0312 546 55 81’i arayınız veya aaydeniz@enerji.gov.tr adresine e-posta gönderiniz.

  18. Temel tüketim formundaki bilgiler dışında başka bildirilmesi gereken veri var mı?

    Bina ve elektrik üretim tesislerinin sadece temel tüketim verilerini doldurmaları yeterlidir. Ayrıca "Kapsam İçi" durumundaki kamu binalarının "Kamu Binalarında Enerji Tasarrufu" hedefi doğrultusunda "Enerji Verimliliği Önlemleri Formu" doldurması gereklidir. Endüstriyel işletmeler ise temel tüketim verilerine ek olarak Bakanlık tarafından sistem üzerinde kendileri için açılan sektörel kıyaslama formunu da doldurmalıdırlar.

  19. Temel tüketim formunu doldurdum. Kıyaslama formunu da dolduracak mıyım?

    Kıyaslama formunu doldurabilmeniz için veri girişi yapmak istediğiniz yıla ait temel tüketim formunuzun onaylı durumda olması gerekir, lütfen kontrol ediniz.

  20. Kıyaslama formu tanımlanmış durumda ancak forma giriş yapamıyorum. Ne yapmalıyım?

    Bakanlık tarafından Kıyaslama Formu tanımlanmış ise kıyaslama formunu doldurabilmeniz için veri girişi yapmak istediğiniz yıla ait temel tüketim formunuzun onaylı durumda olması gerekir, lütfen kontrol ediniz.

  21. Kamu binalarında %15 enerji tasarruf hedefi kapsamında, sisteme veri girişi yapacak mıyım?

    Evet. Kapsam içi kamu binaları, kamu binalarında %15 enerji tasarruf hedefi kapsamında istenilen bilgileri “Enerji Verimliliği Önlemleri Formu (Kamu)” bölümünden girmelidir. Konu hakkında daha detaylı bilgi almak için referanstuketim@enerji.gov.tr adresine e-posta gönderebilirsiniz.

  22. Kapsam durumunda yazan “Kapsam içi”, “Kapsam dışı”, “Değerlendirme Aşamasında” ne anlama geliyor?

    Kapsam durumu, mevzuatta belirlenen enerji yönetici görevlendirme ve Bakanlığa veri verme yükümlüğü durumunu göstermektedir. “Değerlendirme Aşamasında”, Bakanlığın henüz kurumunuzun yükümlülüğü hakkında karar vermediği anlamına gelmektedir. “Kapsam dışı”, kurumunuzun enerji yöneticisi görevlendirme yükümlülüğünün olmadığını göstermektedir. “Kapsam içi”, kurumunuzun enerji yöneticisi görevlendirme yükümlülüğünün olduğunu ve enerji tüketim verilerini sisteme girmekle yükümlü olduğunu göstermektedir.

  23. Yıllık enerji tüketim bildirimi ve enerji yöneticisi görevlendirme süreçlerini tamamladım. Bunları e-posta ile ya da fiziki evrak olarak Bakanlığa iletmem gerekiyor mu?

    Hayır. Sistem üzerinde iletilen verilerin e-posta ile ya da fiziki evrak olarak Bakanlığımıza gönderilmesine gerek bulunmamaktadır.

  24. Enerji tüketim verilerimiz, bir yılın bütün verilerini içermiyor. Örneğin 8 aylık verilerimiz var yine de bu verileri girmeli miyim?

    Hayır. Enerji tüketim verileri bütün yılı kapsayan veriler olmalıdır. Yani sisteme girilecek enerji tüketim verileri, bir yılın 1 Ocak gününden aynı yılın 31 Aralık gününe kadar tüketilen enerji verilerini kapsamalıdır. Bu nedenle tam bir yıla ait olmayan veriler sisteme girilmemelidir.